.jpg)
- 250 g świeżego łuskanego groszku (może być mrożony)
- 2 duże ząbki czosnku
- 50 g prażonych orzeszków piniowych
- 50 g pokrojonego na małe kawałki sera parmezan
- garść świeżych liści mięty (około 20 g)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Groszek zagotować w lekko osolonej wodzie do miekkości, po czym odcedzić i przepłukać pod zimną wodą. Pozostałe składniki umieścić w misie robota (malaksera) i zmiksować przez chwilę, by składniki były grubo posiekane (warto groszek dodać pod koniec miksowania).
Ponadto:
- 350 g makaronu spaghetti
- świeżo starty parmezan i oliwka z oliwek do podania
Spaghetti ugotować osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, zachowując nieco wody z gotowania, następnie dodać przygotowane pesto z ok. 2 łyżkami wody.
Ułożyć w miseczkach, podawać. Parmezan i oliwkę podać osobno.
Danie dla 4 osób.
Smacznego :)
www.magiasmakow.blox.pl