Spaghetti z groszkiem i miętowym pesto

Składniki na pesto:
  • 250 g świeżego łuskanego groszku (może być mrożony)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 50 g prażonych orzeszków piniowych
  • 50 g pokrojonego na małe kawałki sera parmezan
  • garść świeżych liści mięty (około 20 g)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Groszek zagotować w lekko osolonej wodzie do miekkości, po czym odcedzić i przepłukać pod zimną wodą. Pozostałe składniki umieścić w misie robota (malaksera) i zmiksować przez chwilę, by składniki były grubo posiekane (warto groszek dodać pod koniec miksowania).

Ponadto:

  • 350 g makaronu spaghetti
  • świeżo starty parmezan i oliwka z oliwek do podania

Spaghetti ugotować osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, zachowując nieco wody z gotowania, następnie dodać przygotowane pesto z ok. 2 łyżkami wody.

Ułożyć w miseczkach, podawać. Parmezan i oliwkę podać osobno.

Danie dla 4 osób.

Smacznego :)

www.magiasmakow.blox.pl