.jpg)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 drobno posiekana duża cebula
- 1 drobno posiekana łodyga selera naciowego
- 450 g chudego mielonego mięsa wołowego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- puszka pomidorów (400 g)
- 350 g makaronu spaghetti
- 50 g wydrylowanych czarnych oliwek
- listki świeżej bazylii
Na rozgrzanej na dużej patelni oliwie smażyć cebulę i seler przez 5 minut, aż zmiękną. Dodać wołowinę z czosnkiem, smażyć kilka minut, aż mięso zbrązowieje, rozbijając je łyżką. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać koncentrat, następnie pomidory. Przykryć, zagotować; gotować przez 35 - 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Około 15 minut przed zakończeniem gotowania zacząć gotować makaron, w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu.
Do sosu lub bezpośrednio na talerz dodać oliwki i bazylię. Od razu podawać.
Smacznego :)
www.magiasmakow.blox.pl