Spaghetti po bolońsku (spaghetti bolognese)

Składniki dla 4 osób:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 drobno posiekana duża cebula
  • 1 drobno posiekana łodyga selera naciowego
  • 450 g chudego mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów (400 g)
  • 350 g makaronu spaghetti
  • 50 g wydrylowanych czarnych oliwek
  • listki świeżej bazylii

Na rozgrzanej na dużej patelni oliwie smażyć cebulę i seler przez 5 minut, aż zmiękną. Dodać wołowinę z czosnkiem, smażyć kilka minut, aż mięso zbrązowieje, rozbijając je łyżką. Doprawić solą i pieprzem.

Dodać koncentrat, następnie pomidory. Przykryć, zagotować; gotować przez 35 - 40 minut, od czasu do czasu mieszając.

Około 15 minut przed zakończeniem gotowania zacząć gotować makaron, w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu.

Do sosu lub bezpośrednio na talerz dodać oliwki i bazylię. Od razu podawać.

Smacznego :)

www.magiasmakow.blox.pl