
- 2 słoiki kapusty kiszonej (każdy 900 g, masa po odcieku 600 g)
- mięso - cała karkówka lub łopatka, również smaczny na żeberkach wieprzowych
- kilka dużych cebul
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy: sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie
- smalec
Kapustę kiszoną odsączyć, jeśli jest kwaśna - przepłukać. Przełożyć do większego garnka, nalać wody do przykrycia kapusty. Zagotować (nie dodając soli) i gotować około 2 godzin, cały czas pod przykryciem. Ostudzić, odcedzić na durszlaku, poszatkować na drobniejsze kawałki (jeśli jest taka konieczność).
Mięso pokroić w kostkę, włożyć do naczynia żaroodpornego z kilkoma łyżkami smalcu. Cebulę pokroić w kostkę, dorzucić do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, położyć dwa listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Wymieszać, przykryć. Piec około 1 - 1,5 godziny (cały czas po przykryciem) w temperaturze około 170ºC.
Kapustę przełożyć do większego garnka, dodać upieczone mięso z cebulą. Do nich dodać koncentrat, dobrze wymieszać. Zagotować i gotować około 5 minut, mieszając.
Na sam koniec warto do bigosu dodać kieliszek wytrawnego czerwonego wina lub suszone śliwki. Najsmaczniejszy na drugi dzień. Można mrozić.
Bigos ze świeżej kapusty:
Kapustę poszatkować i gotować około 20 - 30 minut w osolonej wodzie (małej ilości), do miękkości. Pozostała część przepisu bez zmian, choć wtedy dodaję mniej liści laurowych i ziela angielskiego.
Smacznego :)
www.magiasmakow.blox.pl