
- 1/4 szklanki (40 g) kaszy burgul (burghul)
- 3 średnie pomidory (450 g)
- 3 szklanki posiekanej z grubsza zielonej pietruszki
- 3 nieduże cebule, drobno posiekane (najlepiej użyć cebulek dymek)
- 1/2 szklanki z grubsza posiekanych świeżych liści mięty
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1/4 szklanki soku z cytryny (60 ml)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek (60 ml)
- odrobina soli, do smaku
Burgul umieścić w płaskiej misce/naczyniu. Pomidory przepołowić, pulpę wydrążyć i położyć na kaszę. Resztę pomidorów drobno posiekać, wszystko wymieszać, umieścić w lodówce na 1 godzinę (kasza przez ten czas napęcznieje).
Po tym czasie burgul wymieszać z resztą składników, włożyć do lodówki. Podawać najlepiej po kilku godzinach. Dobrze się przechowuje w lodówce.
Smacznego :)
www.magiasmakow.blox.pl