
- 1 kompot wiśniowy (680 g netto)*
- 700 - 800 ml wody
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej (lub mniej, wedle uznania, jeśli lubicie rzadkie zupy)
- cukier, do smaku
- makaron (dowolny)
- śmietanka słodka (do podania)
Kompot przelać do garnka, trochę wiśni odłożyć do dekoracji (usunąć pestki). Do garnka dolać wodę, cukier (do smaku), skrobię. Wszystko zmiksować blenderem. Zagotować, wyłączyć.
Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą.
Zupę podawać ze śmietanką i makaronem, na ciepło lub zimno, dodając całe wiśnie do talerza.
Smacznego :)
* zupę można oczywiście zrobić ze świeżych, dowolnych owoców, nie tylko z kompotu; w tym celu owoce należy zagotować z wodą i cukrem, zagęścić skrobią i dalej według przepisuwww.magiasmakow.blox.pl