Owocowa zupa z wiśni

Składniki:
  • 1 kompot wiśniowy (680 g netto)*
  • 700 - 800 ml wody
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej (lub mniej, wedle uznania, jeśli lubicie rzadkie zupy)
  • cukier, do smaku
  • makaron (dowolny)
  • śmietanka słodka (do podania)

Kompot przelać do garnka, trochę wiśni odłożyć do dekoracji (usunąć pestki). Do garnka dolać wodę, cukier (do smaku), skrobię. Wszystko zmiksować blenderem. Zagotować, wyłączyć.

Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą.

Zupę podawać ze śmietanką i makaronem, na ciepło lub zimno, dodając całe wiśnie do talerza.

Smacznego :)

* zupę można oczywiście zrobić ze świeżych, dowolnych owoców, nie tylko z kompotu; w tym celu owoce należy zagotować z wodą i cukrem, zagęścić skrobią i dalej według przepisu

www.magiasmakow.blox.pl