
- 1 młoda kapusta średniej wielkości
- 2 duże marchewki
- koperek, posiekany
- 1,5 szklanki wody (2x)
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 4 - 5 łyżek mąki pszennej
- sól do smaku
Warzywa umyć, marchew obrać. Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na dużych oczkach, umieścić w dużym garnku. Do warzyw wlać 1,5 szklanki wody, posolić, przykryć pokrywką, zagotować. Następnie ściągnąć pokrywkę i gotować do miękkości około 10 minut (kapusta zmniejszy swoją objętość kilkakrotnie).
W mniejszym naczyniu rozrobić kolejne 1,5 szklanki wody, śmietanę i mąkę. Wlać do miękkiej kapusty, wymieszać, by nie zrobiły się grudki, zagotować. Na koniec dodać koperek i wymieszać.
Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.
Smacznego :)
www.magiasmakow.blox.pl