Młoda kapusta na gęsto

Składniki:
  • 1 młoda kapusta średniej wielkości
  • 2 duże marchewki
  • koperek, posiekany
  • 1,5 szklanki wody (2x)
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 4 - 5 łyżek mąki pszennej
  • sól do smaku

Warzywa umyć, marchew obrać. Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na dużych oczkach, umieścić w dużym garnku. Do warzyw wlać 1,5 szklanki wody, posolić, przykryć pokrywką, zagotować. Następnie ściągnąć pokrywkę i gotować do miękkości około 10 minut (kapusta zmniejszy swoją objętość kilkakrotnie).

W mniejszym naczyniu rozrobić kolejne 1,5 szklanki wody, śmietanę i mąkę. Wlać do miękkiej kapusty, wymieszać, by nie zrobiły się grudki, zagotować. Na koniec dodać koperek i wymieszać.

Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.

Smacznego :)

www.magiasmakow.blox.pl