Sałatka grecka z makaronem

Składniki na 4 porcje:
  • 250 g makaronu 'świderki'
  • 200 g sera feta
  • pół ogórka szklarniowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 15 g świeżych liści bazylii

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego oregano

Makaron zagotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i opłukać pod zimną wodą.

Wszystkie składniki na dressing wymieszać.

Ogórek obrać, przepołowić, pokroić na grube plastry, można usunąć nasiona. Cebulę pokroić w półksiężyce. Fetę pokruszyć. Bazylię porwać na małe kawałeczki. Pomidorki pokroić na ćwiartki.

Makaron połączyć z ogórkiem, fetą, pomidorkami, cebulą, bazylią, lekko wymieszać. Polać dressingiem, podawać.

Smacznego :)

www.magiasmakow.blox.pl