Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto naleśnikowe: usmażyć naleśniki z podwójnej i pół (x 2,5) porcji ciasta z tego przepisu.

Składniki na farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych grzybków leśnych (zazwyczaj dodaję jeszcze kilka pieczarek)
  • 4 średniej wielkości cebule
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej, do smażenia
  • roztrzepane jajko + bułka tarta do panierki

Kapustę kiszoną włożyć do większego garnka, zalać wodą do przykrycia kapusty. Zagotować i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 2 godziny, do miękkości. Odcedzić, ostudzić, odcisnąć dokładnie wodę i drobno pokroić (czasem kapusta jest już drobno poszatkowana i nie trzeba jej dodatkowo kroić). Można to zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, pod przykryciem.

Suszone grzyby namoczyć wieczór wcześniej w niedużej ilości wody. Kolejnego dnia zagotować i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę, do miękkości (bez soli). Odcedzić, ostudzić i drobno pokroić.

Cebulę drobno pokroić. Posolić lekko i podsmażyć na oleju do złotego koloru. Pieczarki (jeśli są dodawane) drobno pokroić i dodać pod sam koniec do usmażonej cebuli, podsmażyć razem.

Do dużego naczynia włożyć przygotowane wcześniej: kapustę, grzybki leśne, cebulę (z pieczarkami). Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Zawinąć krokiety: na każdy naleśnik kłaść porcję nadzienia i formować krokieta, składając naleśnika i rolując.

Przygotować roztrzepane jajko i bułkę tartą. Każdego krokieta zanurzać w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na niewielkim ogniu, na oleju, z obu stron przez kilka minut. Podawać gorące (np. z czerwonym barszczem).

Z przepisu wychodzi około 18 sztuk krokietów.

Smacznego :)

www.magiasmakow.blox.pl