
Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 100 g suszonych grzybków leśnych (zazwyczaj dodaję jeszcze kilka pieczarek)
- 4 średniej wielkości cebule
- sól i pieprz, do smaku
- olej, do smażenia
- roztrzepane jajko + bułka tarta do panierki
Kapustę kiszoną włożyć do większego garnka, zalać wodą do przykrycia kapusty. Zagotować i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 2 godziny, do miękkości. Odcedzić, ostudzić, odcisnąć dokładnie wodę i drobno pokroić (czasem kapusta jest już drobno poszatkowana i nie trzeba jej dodatkowo kroić). Można to zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, pod przykryciem.
Suszone grzyby namoczyć wieczór wcześniej w niedużej ilości wody. Kolejnego dnia zagotować i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę, do miękkości (bez soli). Odcedzić, ostudzić i drobno pokroić.
Cebulę drobno pokroić. Posolić lekko i podsmażyć na oleju do złotego koloru. Pieczarki (jeśli są dodawane) drobno pokroić i dodać pod sam koniec do usmażonej cebuli, podsmażyć razem.
Do dużego naczynia włożyć przygotowane wcześniej: kapustę, grzybki leśne, cebulę (z pieczarkami). Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Zawinąć krokiety: na każdy naleśnik kłaść porcję nadzienia i formować krokieta, składając naleśnika i rolując.
Przygotować roztrzepane jajko i bułkę tartą. Każdego krokieta zanurzać w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na niewielkim ogniu, na oleju, z obu stron przez kilka minut. Podawać gorące (np. z czerwonym barszczem).
Z przepisu wychodzi około 18 sztuk krokietów.
Smacznego :)
www.magiasmakow.blox.pl