Makaron penne z tuńczykiem i pomidorami

Składniki na 4 nieduże porcje:
  • 400 g makaronu penne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • duża szczypta suszonego chilli
  • 400 g dojrzałych pomidorów, z grubsza pokrojonych
  • 50 g czarnych oliwek, pokrojonych
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 300 g tuńczyka w puszce w oleju, odcedzonego
  • sól i pieprz do smaku

Makaron ugotować w posolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.

W międzyczasie, na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chilli, pomidory, oliwki i tymianek. Zagotować i gotować przez 5 minut.

Tuńczyka z puszki odsączyć z oleju, widelcem podzielić na mniejsze kawałki. Dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Makaron wymieszać z sosem, natychmiast podawać.

Smacznego :)

www.magiasmakow.blox.pl