Zupa ogórkowa

Składniki na dużą familijną porcję:
  • 1,75 litra wody
  • 2 udka z kurczaka lub kawałek kości ze schabu
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • nieduży kawałek selera korzeniowego (około 150 g)
  • 1 por (jasna część)
  • 6 ziemniaków (lub wg uznania)
  • kilka dużych ogórków kiszonych
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Do szerokiego garnka wlać wodę, dodać umyte udka, posolić wedle uznania (nie za dużo)*, zagotować i gotować około godziny czasu, do miękkości (na kości ze schabu wywar gotuję około 1,5 h).

Po tym czasie do garnka z wywarem dodać obrane i starte na tarce z dużymi oczkami warzywa: marchew, pietruszkę, seler. Włożyć przygotowany por (w całości). Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować około 20 minut, do miękkości.

Po tym czasie z garnka usunąć por. Dodać ziele angielskie i listek laurowy, następnie starte na tarce o dużych oczkach ogórki (nie obierać ich wcześniej i nie odciskać z nich soku po starciu). Doprawić. Zagotować, ściągnąć z palnika.

Przed podaniem zabielić kwaśną śmietaną.

Smacznego :)

* zupy nie warto dużo solić przed dodaniem ogórków kiszonych, ponieważ może się okazać zbyt słona (zależy to od ogórków), lepiej posolić do smaku na końcu

** warzywa z zupie muszą być miękkie przed dodaniem ogórków kiszonych (zbyt wczesne dodanie ogórków do niedogotowanych warzyw spowoduje, że warzywa nie zmiękną)

www.magiasmakow.blox.pl