
- 2 sałaty rzymskie (ewentualnie nieduże sałaty lodowe)
- około 200 g ciabatty (użyłam bagietki na zakwasie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane i roztarte
- 1 szklanka startego parmezanu (użyłam mozarelli)
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. dijon)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku, posiekany drobno
- szczypta pieprzu i soli
Wszystkie składniki na sos wymieszać. Odstawić.
Sałatę porwać na kawałki (nie kroić).
Oliwę wymieszać z czosnkiem. Bagietkę lub ciabattę pokroić na skośne kromki, natrzeć oliwą z czosnkiem, ułożyć na blaszce, grillować (lub piec) parę minut z każdej strony, aż powstaną brązowe grzanki (uwaga: nie trwa to długo i łatwo je spalić, więc należy uważać..).
Sałatę ułożyć na talerzu, na nią wyłożyć grzanki, ser i polać dressingiem (ja delikatnie wymieszałam). Podawać od razu.
Smacznego :)
www.magiasmakow.blox.pl