Sałatka Cesara (Caesar salad)

Składniki na sałatkę:
  • 2 sałaty rzymskie (ewentualnie nieduże sałaty lodowe)
  • około 200 g ciabatty (użyłam bagietki na zakwasie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, posiekane i roztarte
  • 1 szklanka startego parmezanu (użyłam mozarelli)

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. dijon)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany drobno
  • szczypta pieprzu i soli

Wszystkie składniki na sos wymieszać. Odstawić.

Sałatę porwać na kawałki (nie kroić).

Oliwę wymieszać z czosnkiem. Bagietkę lub ciabattę pokroić na skośne kromki, natrzeć oliwą z czosnkiem, ułożyć na blaszce, grillować (lub piec) parę minut z każdej strony, aż powstaną brązowe grzanki (uwaga: nie trwa to długo i łatwo je spalić, więc należy uważać..).

Sałatę ułożyć na talerzu, na nią wyłożyć grzanki, ser i polać dressingiem (ja delikatnie wymieszałam). Podawać od razu.

Smacznego :)

www.magiasmakow.blox.pl