
- 500 g filetów z ryby morskiej, pokrojone na mniejsze kawałki
- 1 nieduża cytryna
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 jajko, roztrzepane
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- sezam, do obtoczenia
Filety opłukać i osuszyć; jeśli zamrożone - wcześniej rozmrozić.
Zrobić marynatę: cytrynę zetrzeć i wycisnąć sok, następnie wymieszać z sosem sojowym, imbirem, doprawić. Skropić marynatą rybę i pozostawić na 30 minut w lodówce.
Jajko roztrzepać ze szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Kawałki ryby zanurzać w jajku, następnie obtaczać w sezamie, dociskając.
Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor.
.........................................................
Również uwielbiamy smażone w sezamie filety z piersi kurczaka (zdjęcie poniżej). Filety wcześniej tylko solę, zanurzam w roztrzepanym i lekko posolonym jajku, a potem obtaczam bułce tartej wymieszanej z sezamem w proporcjach pół na pół. Smażę z obu stron, na oleju, na złoty kolor. Naprawdę pyszne!
Smacznego :)www.magiasmakow.blox.pl