Filety z ryby smażone w sezamie

Składniki:
  • 500 g filetów z ryby morskiej, pokrojone na mniejsze kawałki
  • 1 nieduża cytryna
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • sezam, do obtoczenia

Filety opłukać i osuszyć; jeśli zamrożone - wcześniej rozmrozić.

Zrobić marynatę: cytrynę zetrzeć i wycisnąć sok, następnie wymieszać z sosem sojowym, imbirem, doprawić. Skropić marynatą rybę i pozostawić na 30 minut w lodówce.

Jajko roztrzepać ze szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Kawałki ryby zanurzać w jajku, następnie obtaczać w sezamie, dociskając.

Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor.

.........................................................

Również uwielbiamy smażone w sezamie filety z piersi kurczaka (zdjęcie poniżej). Filety wcześniej tylko solę, zanurzam w roztrzepanym i lekko posolonym jajku, a potem obtaczam bułce tartej wymieszanej z sezamem w proporcjach pół na pół. Smażę z obu stron, na oleju, na złoty kolor. Naprawdę pyszne!

Smacznego :)

www.magiasmakow.blox.pl