Pilaf z żurawiną, orzeszkami piniowymi i kurczakiem

Składniki na 4 porcje:
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula (150 g), drobno posiekana
  • 150 g łodygi selera naciowego, drobno posiekanego
  • 300 g ryżu basmati, umytego
  • 1 listek laurowy
  • 1 laska cynamonu
  • 160 ml rosołu lub 160 ml wody + kostka rosołowa
  • 400 g filetów z kurczaka
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 45 g suszonej żurawiny
  • 30 g masła, dodatkowo
  • 50 g podpieczonych orzeszków pini
  • 1 łyżka soku z cytryny

Na głębszej patelni roztopić masło razem z połową oliwy, dodać cebulę i seler, lekko podsmażać, aż seler zmięknie. Dodać ryż, listek laurowy i cynamon; gotować przez 2 minuty. Dolać rosół (lub wodę i kostkę rosołową), zagotować. Zmniejszyć moc palnika, gotować pod przykryciem przez 15 minut; ryż powinien być miękki i pochłonąć płyn.

W międzyczasie na drugiej patelni na reszcie oliwy podsmażyć pokrojone i posolone filety z kurczaka. Po usmażeniu przykryć, by nie wystygły.

Do garnuszka wlać wino, gotować do momentu gdy połowa wina wyparuje. Po tym czasie do wina dodać żurawinę i dodatkowe masło, wmieszać do ryżu, dodać orzeszki pini i sok z cytryny, wymieszać.

Podawać z kurczakiem.

Smacznego :)

www.magiasmakow.blox.pl