
- 30 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula (150 g), drobno posiekana
- 150 g łodygi selera naciowego, drobno posiekanego
- 300 g ryżu basmati, umytego
- 1 listek laurowy
- 1 laska cynamonu
- 160 ml rosołu lub 160 ml wody + kostka rosołowa
- 400 g filetów z kurczaka
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 45 g suszonej żurawiny
- 30 g masła, dodatkowo
- 50 g podpieczonych orzeszków pini
- 1 łyżka soku z cytryny
Na głębszej patelni roztopić masło razem z połową oliwy, dodać cebulę i seler, lekko podsmażać, aż seler zmięknie. Dodać ryż, listek laurowy i cynamon; gotować przez 2 minuty. Dolać rosół (lub wodę i kostkę rosołową), zagotować. Zmniejszyć moc palnika, gotować pod przykryciem przez 15 minut; ryż powinien być miękki i pochłonąć płyn.
W międzyczasie na drugiej patelni na reszcie oliwy podsmażyć pokrojone i posolone filety z kurczaka. Po usmażeniu przykryć, by nie wystygły.
Do garnuszka wlać wino, gotować do momentu gdy połowa wina wyparuje. Po tym czasie do wina dodać żurawinę i dodatkowe masło, wmieszać do ryżu, dodać orzeszki pini i sok z cytryny, wymieszać.
Podawać z kurczakiem.
Smacznego :)www.magiasmakow.blox.pl