
- 300 g zmielonego chudego mięsa wołowego
- 12 rurek makaronu cannelloni*
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 szklanka sera fontina (startego), zastąpiłam mozzarellą
- sól i pieprz do smaku
- pół szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano (lub świeżo posiekanego)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
Składniki na sos pomidorowy:
- 1-2 łyżki masła
- 1 puszka pomidorów w puszce, posiekanych
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku
- 1 łyżeczka świeżego posiekanego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka starego parmezanu (do posypania)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki białego wytrawnego wina
Na głębszej patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, podsmażyć do zezłocenia. Dodać cebulę, podsmażyć do miękkości (nie powinna być brązowa). Dodać wołowinę, wymieszać i smażyć na średniej mocy, aż mięso nie będzie surowe (czerwone). Wystudzić.
Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki i wymieszać; doprawić.
W międzyczasie przygotować sos: masło podgrzać i zeszklić cebulę. Dodać pozostałe składniki (poza parmezanem), doprawić i zagotować.
Tuby cannelloni wypełnić mięsnym farszem (ściśle). Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym w jednej warstwie, jedna obok drugiej. Na nie wylać sos (makaron powinien być nim cały przykryty), oprószyć parmezanem.
Piec pod przykryciem z folii aluminiowej przez około 30 minut w temperaturze 190ºC. Podawać gorące z ziołami.
Smacznego :)
* makaron cannelloni można wcześniej podgotować (około 5 minut we wrzącej osolonej wodzie, do półtwardego - będzie smaczniejszy); ja zazwyczaj tego nie robię
www.magiasmakow.blox.pl