Cannelloni z farszem mięsnym

Składniki na rurki z nadzieniem:
  • 300 g zmielonego chudego mięsa wołowego
  • 12 rurek makaronu cannelloni*
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 szklanka sera fontina (startego), zastąpiłam mozzarellą
  • sól i pieprz do smaku
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano (lub świeżo posiekanego)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1-2 łyżki masła
  • 1 puszka pomidorów w puszce, posiekanych
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka starego parmezanu (do posypania)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki białego wytrawnego wina

Na głębszej patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, podsmażyć do zezłocenia. Dodać cebulę, podsmażyć do miękkości (nie powinna być brązowa). Dodać wołowinę, wymieszać i smażyć na średniej mocy, aż mięso nie będzie surowe (czerwone). Wystudzić.

Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki i wymieszać; doprawić.

W międzyczasie przygotować sos: masło podgrzać i zeszklić cebulę. Dodać pozostałe składniki (poza parmezanem), doprawić i zagotować.

Tuby cannelloni wypełnić mięsnym farszem (ściśle). Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym w jednej warstwie, jedna obok drugiej. Na nie wylać sos (makaron powinien być nim cały przykryty), oprószyć parmezanem.

Piec pod przykryciem z folii aluminiowej przez około 30 minut w temperaturze 190ºC. Podawać gorące z ziołami.

Smacznego :)

* makaron cannelloni można wcześniej podgotować (około 5 minut we wrzącej osolonej wodzie, do półtwardego - będzie smaczniejszy); ja zazwyczaj tego nie robię

www.magiasmakow.blox.pl