Pieczone ziemniaki

Składniki:
  • 1 kg niedużych ziemniaków
  • 2 - 3 łyżki semoliny lub kaszy manny
  • 2 łyżki smalcu*

Ziemniaki obrać, przekroić na 3 części, młode można zostawić w łupinkach (wyszorować szczoteczką). Ziemniaki zagotować w posolonej wodzie, gotować przez 4 minuty. Odcedzić. Oprószyć semoliną, nałożyć pokrywkę, wstrząsnąć kilka razy, by równo pokryła ziemniaki.**

Smalec wyłożyć do formy (blaszki) lub większego naczynia żaroodpornego. Wsypać przygotowane uprzednio ziemniaki, by jedną warstwą pokryły blaszkę.

Piec w najwyższej temperaturze piekarnika (250ºC) przez około 50 - 60 minut (zazwyczaj piekę około 35 minut), obracając ziemniaki w połowie pieczenia. Powinny być brązowe i chrupiące.

Smacznego :)

* w oryginalnym przepisie autorka piekła 2,5 kg ziemniaków z 640 g gęsiego tłuszczu

** ziemniaki można w ten sposób przygotować nawet kilka godzin przed pieczeniem, zaoszczędzi nam to czas podczas przygotowywania obiadu

www.magiasmakow.blox.pl