
- 3 średnie cebule (ok. 300 g)
- 3 papryki (usunięte gniazda nasienne)
- pieczarki, ok. 250 g
- kabaczek lub cukinia (ok. 800 g); usunięte nasiona, jeśli zdrewniałe, reszta pokrojona w grubą kostkę
- 2 kiełbasy (ok. 170 g), my dodajemy tylko śląskiej
- 2 puszki pomidorów bez skórki (400 g każda)
- 1 koncentrat pomidorowy (ok. 70 g), można pominąć (choć ja zawsze nalegam na dodanie ;)
- pół główki czosnku
- przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, bazylia (co kto lubi)
- natka pietruszki, ilość wedle upodobania
- olej - do smażenia
Cebulę posiekać i smażyć na oleju na patelni, aż się zeszkli. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę lub paski. Posolić. Cukinię pokroić w grubą kostkę, wrzucić na patelnię z cebulą, krótko dusić pod przykryciem. Dodać pieczarki, pokrojone w plasterki oraz posiekany czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, następnie pomidory z puszki, pokrojone (razem z sosem), koncentrat. Wszystko dusić pod przykryciem/smażyć przez 10 minut, doprawiając najpierw do smaku. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Ważne: poszczególne składniki dodawać stopniowo, by cukinia/kabaczek pod koniec gotowania były miękkie. Podawać gorące.
Smacznego :)
www.magiasmakow.blox.pl