Leczo

Składniki:
  • 3 średnie cebule (ok. 300 g)
  • 3 papryki (usunięte gniazda nasienne)
  • pieczarki, ok. 250 g
  • kabaczek lub cukinia (ok. 800 g); usunięte nasiona, jeśli zdrewniałe, reszta pokrojona w grubą kostkę
  • 2 kiełbasy (ok. 170 g), my dodajemy tylko śląskiej
  • 2 puszki pomidorów bez skórki (400 g każda)
  • 1 koncentrat pomidorowy (ok. 70 g), można pominąć (choć ja zawsze nalegam na dodanie ;)
  • pół główki czosnku
  • przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, bazylia (co kto lubi)
  • natka pietruszki, ilość wedle upodobania
  • olej - do smażenia

Cebulę posiekać i smażyć na oleju na patelni, aż się zeszkli. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę lub paski. Posolić. Cukinię pokroić w grubą kostkę, wrzucić na patelnię z cebulą, krótko dusić pod przykryciem. Dodać pieczarki, pokrojone w plasterki oraz posiekany czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, następnie pomidory z puszki, pokrojone (razem z sosem), koncentrat. Wszystko dusić pod przykryciem/smażyć przez 10 minut, doprawiając najpierw do smaku. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Ważne: poszczególne składniki dodawać stopniowo, by cukinia/kabaczek pod koniec gotowania były miękkie. Podawać gorące.

Smacznego :)

www.magiasmakow.blox.pl