Sałatka z czerwonej kapusty z prażonym słonecznikiem

Składniki:
  • 1 nieduża główka czerwonej kapusty (około 800 g)
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 cebule (200 g)
  • 100 g słonecznika
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól do smaku

Kapustę drobno poszatkować, ugotować w dużej ilości wody, do miękkości (około 2 minut od momentu zagotowania). Odcedzić, natychmiast skropić i wymieszać z sokiem z cytryny (dzięki temu będzie miała ładny kolor).

Cebulę drobno posiekać w kosteczkę. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu. Cebulę, słonecznik dodać do kapusty, wymieszać z olejem, doprawić solą.

Smacznego :)

www.magiasmakow.blox.pl