Makaron ze szpinakiem i ricottą

Składniki dla około 3 - 4 osób:
  • 400 g ulubionego makaronu
  • 350 g ricotty (lub quarku, ewentulanie tradycyjnego polskiego twarogu*)
  • 300 g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
  • 2 łyżki masła
  • pół pęczka szczypiorku
  • 6 ząbków czosnku, lub więcej, posiekanych
  • sól, pieprz do smaku
  • starty parmezan, niekoniecznie, do oprószenia

Makaron zagotować wg instrukcji na opakowaniu.

Podczas gdy makaron się gotuje, do garnuszka wrzucić szpinak, rozmrozić, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i czosnek, masło. Wymieszać, chwilę pogotować. Na końcu dodać ricottę, wymieszać, chwilę pogotować.

Wymieszać z ciepłym makaronem, podawać na ciepło. Przed podaniem można oprószyć parmezanem.

* twaróg powinien być mokry, należy uważać, gdyż lubi się warzyć (dodawać na końcu i krótko gotować)

Smacznego :)

www.magiasmakow.blox.pl