
- 400 g ulubionego makaronu
- 350 g ricotty (lub quarku, ewentulanie tradycyjnego polskiego twarogu*)
- 300 g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
- 2 łyżki masła
- pół pęczka szczypiorku
- 6 ząbków czosnku, lub więcej, posiekanych
- sól, pieprz do smaku
- starty parmezan, niekoniecznie, do oprószenia
Makaron zagotować wg instrukcji na opakowaniu.
Podczas gdy makaron się gotuje, do garnuszka wrzucić szpinak, rozmrozić, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i czosnek, masło. Wymieszać, chwilę pogotować. Na końcu dodać ricottę, wymieszać, chwilę pogotować.
Wymieszać z ciepłym makaronem, podawać na ciepło. Przed podaniem można oprószyć parmezanem.
* twaróg powinien być mokry, należy uważać, gdyż lubi się warzyć (dodawać na końcu i krótko gotować)
www.magiasmakow.blox.pl