Pomidorowa sałatka z matjasów

Składniki:
  • 5 płatów matjasów
  • 2 łyżki miodu
  • 4 średniej wielkości cebule (lub więcej)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (dałam jedną więcej)
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

Płaty matiasów zalać dużą ilością zimnej wody, wymoczyć przez około godzinę czasu. Odcedzić, pokroić na kawałki.

Cebulę pokroić w półksiężyce. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący olej wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać miód, ocet, koncentrat, wymieszać.

W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie, sos. Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem.

Smacznego :)

www.magiasmakow.blox.pl