
- 5 płatów matjasów
- 2 łyżki miodu
- 4 średniej wielkości cebule (lub więcej)
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (dałam jedną więcej)
- olej
- sól i pieprz do smaku
Płaty matiasów zalać dużą ilością zimnej wody, wymoczyć przez około godzinę czasu. Odcedzić, pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w półksiężyce. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący olej wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać miód, ocet, koncentrat, wymieszać.
W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie, sos. Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem.
Smacznego :)
www.magiasmakow.blox.pl