
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić (na najwolniejszych obrotach); można oczywiście metodą ręczną.
Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta krążki, na nie kłaść czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać.
Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z podrumienioną cebulką i boczkiem (jeśli lubicie).
Farsz ruski:
- 500 g ziemniaków (ugotowanych wcześniej, posolonych w trakcie gotowania i wystudzonych)
- 150 - 200 g twarogu
- 2 duże cebule (lub mniej)
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać, posolić i podsmażyć na oleju do zarumienienia. Wymieszać z ziemniakami i twarogiem, doprawić do smaku.
Smacznego :)
www.magiasmaków.blox.pl