Pierogi ruskie

Składniki na ciasto (moje ulubione ciasto pierogowe):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić (na najwolniejszych obrotach); można oczywiście metodą ręczną.

Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta krążki, na nie kłaść czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać.

Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z podrumienioną cebulką i boczkiem (jeśli lubicie).

Farsz ruski:

  • 500 g ziemniaków (ugotowanych wcześniej, posolonych w trakcie gotowania i wystudzonych)
  • 150 - 200 g twarogu
  • 2 duże cebule (lub mniej)
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać, posolić i podsmażyć na oleju do zarumienienia. Wymieszać z ziemniakami i twarogiem, doprawić do smaku.

Smacznego :)

www.magiasmaków.blox.pl