Makaron zapiekany z kurczakiem i warzywami

Składniki:
  • około 250 - 300 g makaronu 'świderki' lub 'rurki'
  • około 400 g filetów z kurczaka
  • 1 puszka groszku konserwowego (równie dobrze może być świeży lub mrożony) lub 1 puszka kukurydzy lub pół na pół ;)
  • 1 puszka marchewki (baby carrots) lub fasolki konserwowej (równie dobrze może być świeża, podgotowana wcześniej)
  • 1 duża czerwona papryka (lub innego koloru, jakiego Wam brakuje w zapiekance)
  • kilka pieczarek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, curry
  • około 200 g sera żółtego

Makaron zagotować w osolonej wodzie na lekko twardo (al dente). Odcedzić, przelać zimną wodą.

Paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki.

Filety z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w paseczki lub kostkę. Posolić, oprószyć curry (jeśli lubicie), usmażyć na oleju.

Do dużego naczynia żaroodpornego przełożyć ostudzony makaron, wszystkie przygotowane warzywa, usmażonego kurczaka, śmietanę, doprawić lekko pieprzem. Wymieszać.

Posypać startym na tarce lub prościej - wyłożyć na górę pokrojony ser żółty (używam cheddara - fantastycznie się topi, a dzieci go uwielbiają).

Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut. Podawać gorące.

Smacznego :)

www.magiasmakow.blox.pl