Zupa pomidorowa z ryżem

Składniki na dużą familijną porcję:
  • 2 litry wody
  • 2 udka z kurczaka
  • 4 - 5 średniej wielkości marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • nieduży kawałek selera
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3/4 do 1 szklanki ryżu
  • sól do smaku

Do szerokiego garnka wlać wodę, dodać umyte udka, posolić wedle uznania, zagotować i gotować około godziny czasu, do miękkości.

Po tym czasie do garnka dodać obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler, jasną część pora, wypłukany ryż. Gotować około 20 minut, do miękkości (sam ryż można też dodać 5 minut przed warzywami).

Gdy warzywa zmiękną dodać przecier pomidorowy, wymieszać, zagotować.

Podawać jak lubicie, ze śmietaną, koperkiem lub natką pietruszki, mięsem oddzielonym z udek.

* jeśli zupa wydaje się Wam zbyt rzadka, przed dodaniem przecieru warto odlać część rosołu, np. szklankę; można wtedy go zamrozić i wykorzystać do innego dania, by nie używać kostek rosołowych

www.magiasmakow.blox.pl