
- 2 litry wody
- 2 udka z kurczaka
- 4 - 5 średniej wielkości marchewek
- 1 pietruszka
- 1 por
- nieduży kawałek selera
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 3/4 do 1 szklanki ryżu
- sól do smaku
Do szerokiego garnka wlać wodę, dodać umyte udka, posolić wedle uznania, zagotować i gotować około godziny czasu, do miękkości.
Po tym czasie do garnka dodać obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler, jasną część pora, wypłukany ryż. Gotować około 20 minut, do miękkości (sam ryż można też dodać 5 minut przed warzywami).
Gdy warzywa zmiękną dodać przecier pomidorowy, wymieszać, zagotować.
Podawać jak lubicie, ze śmietaną, koperkiem lub natką pietruszki, mięsem oddzielonym z udek.
* jeśli zupa wydaje się Wam zbyt rzadka, przed dodaniem przecieru warto odlać część rosołu, np. szklankę; można wtedy go zamrozić i wykorzystać do innego dania, by nie używać kostek rosołowych
www.magiasmakow.blox.pl